De Turkse centrale bank verlaagt de rente, USG People heeft de wind in de rug en het het rentebesluit van de Fed. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1. De Turkse centrale bank heeft de valuta van opkomende landen een hart onder de riem gestoken nadat het gisteravond onverwacht de rente meer dan verdubbelde van 4,5 naar 10 procent. De Turkse centrale bank, die eerder deze maand bij een reguliere monetaire vergadering verrassend genoeg niet ingreep, zag zich genoodzaakt hard op de rem te gaan staan vanwege de koersval in de lire, de dreiging van massale kapitaalvlucht en hoge inflatie. Als gevolg van de aankonding op maandag van een spoed monetaire vergadering en het ingrijpen gisteren is de waarde van de Turkse lire ten opzichte van één dollar inmiddels gestegen van 2,39 naar 2,18. Voor de centrale bank zijn de problemen echter nog lang niet voorbij. De Turkse economie is al aan het afkoelen is en , en krijgt nog meer tegenwind in de vorm van veel hogere rentestanden. Beleggers lijkt dat vooralsnog niet te deren, want de beurs van Istanbal staat na een korte inzinking na de opening 2,5 procent in het groen.
2. Europese beurzen zijn in het groen geopend nu de zorgen over opkomende landen verder zijn afgenomen. Aziatische beurzen kleurden ook al groen na het herstel op Wall Street. De Japanse Nikkei ging aan kop met een winst van 2,7 procent nadat de yen verzwakte, een teken dat het risicosentiment is verbeterd.
3. PostNL is koploper op de AEX met een winst van 3,3 procent na berichtgeving dat het aantal bezorgdagen mogelijk wordt verlaagd van 5 naar 4 of 3. Dat zou leiden to lagere kosten en hogere marges voor de postbezorger.
4. Philips is met een verlies van 2,4 procent de eenzame verliezer. Barclays verlaagde het advies op het concern verlaagde van Kopen naar Equalweight (overeenkomend met Houden).
5. Biotechbedrijf Galapagos maakt vanochtend een koerssprong van 5 procent nadat grootbank UBS het fonds is gaan volgen met een koopadvies.
6. Ook USG People heeft de wind vanochtend in de rug. ING verhoogde het advies van Houden naar Kopen. Volgens ING is het een goed moment om uitzender als USG te kopen om daarmee in te spelen op het verwachte herstel van de Nederlandse economie.
7. Eurocommissaris voor de interne markt Michel Barnier heeft ING bestempeld als enige Nederlandse bank die too big to fail is. Het feit dat Brussel ING als systeembank ziet, kan betekenen dat er voor ING zwaardere kapitaalregels zullen gelden ten opzichte van andere (Nederlandse) banken. Barnier deed de uitspraken gisteren in Brussel in het kader van het plan van de Europese Commissie om banken te verbieden te handelen voor eigen rekening en toezichthouders de bevoegdheid te geven banken op te splitsen. Dat plan ondervindt nogal wat weerstand van Parijs en Berlijn. Daarnaast voelt het Europees Parlement zich geschoffeerd door de plannen omdat ze te laat zijn om door het parlement heen te loodsen voor de verkiezingen van mei.
8. China lijkt het menens te zijn om het omvallen van trustfondsen te voorkomen. Een onderdeel van het staatsconglomeraat Citic Group gaat mogelijk deelnemen aan de reddingsoperatie van een ander, onbekend trustfonds nadat grootbank ICBC eerder deze week China Credit Trust Co hielp overeind te houden. Trustfondsen, een belangrijke schakel in het Chinese shadow banking system, zijn in de problemen gekomen vanwege risicovolle kredietverlening. Trustfondsen moeten risico’s opzoeken vanwege de hoge rendementen die zij beleggers beloven.
9. Alle aandacht van handelaren gaat vandaag uit naar het rentebesluit van de Fed. Waarschijnlijk zal de Amerikaanse centrale bank op schema blijven en de obligatieaankopen verlagen van 85 naar 75 miljard dollar per maand. Om reuring te voorkomen zal de statement van de Fed naar verwachting weinig afwijken van die in december, toen de Amerikaanse centrale bank wat positiever werd over de economie. Zou de Fed weer wat positiever worden over de economie, dan zal de markt dat zien als een teken dat de Fed de monetaire versoepeling sneller gaat terugdraaien. Dat zou weer betekenen dat de markt de rente zal opdrijven.
10. Op de beursagenda staan ook cijfers voor de geldhoeveelheid in de eurozone, die de ECB om 10.00 uur bekendmaakt. In de eurozone is de groei van de voor inflatie gecorrigeerde geldhoeveelheid M1 in het derde kwartaal afgezwakt . In Nederland was er zelfs sprake van nulgroei. Dat is een slecht voorteken, want de reële geldhoeveelheid M1 is een betrouwbare indicator voor keerpunten in de conjunctuur.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl